poniedziałek, 4 maja 2015

Ostro kwaśna tajska zupa z krewetkami TOM YUM GOONG













Tą zupę polecam każdemu kto lubi pikantne, kwaśne i lekkie i aromatyczne dania :)
To moja ulubiona tajska zupa.
Nie chcę przesadzać ale mogłabym ją jeść kilka razy w tygodniu.
Nauczyłam się ją robić, podpatrując tajskie uliczne kucharki.
Jest przepyszna ! 

Na około 4 miseczki zupy użyłam:
ok 1 litr bulionu( może być z kurczaka )
sok z 3 limonek
6 łyżek sosu rybnego
 1 łyżka sosu sojowego jasnego ( w razie potrzeby )
0,5 kg dużych krewetek ( tym razem mrożonych ale najlepsze są świeże szare, wówczas widać kiedy są dobrze ugotowane )
1 duża łodyga trawy cytrynowej lub dwie mniejsze
6-8 liści limonki kafir
ok 2 cm korzenia galangal pokrojonego w plasterki
2 ząbki czosnku
garść liści kolendry
2 papryczki chilli
1 pomidor lub kilka koktajlowych
dodałam jeszcze jedno opakowanie grzybów enoki ( przypominają wyglądem makaron spaghetti, można je zastąpić innymi azjatyckimi grzybami lub pieczarkami )
2 łyżki cukru
2 łyżeczki gotowej pasty Tom Yum
można dodać jeszcze 1 małą pokrojoną w piórka cebulę


Do wrzącego bulionu dodać zmiażdżoną i pokrojoną na mniejsze kawałki trawę cytrynową, pokrojony galangal, liście limonki fakir, pokrojony w plastry czosnek, pastę tom yum, jedną pokrojoną w plasterki i oczyszczoną z pestek chilli i sos rybny( cebulę jeśli chcemy ją dodać do zupy). Na koniec dodać grzyby.
Wszystko pogotować aż uwolnione zostaną aromaty, dodać sok z limonki, pokrojony w ósemki pomidor oraz krewetki.
Na koniec doprawić jeszcze cukrem i dodać posiekaną kolendrę.
Serwować od razu po przygotowaniu.
Posypać chilli oraz kolendrą.
Całe gotowanie nie powinno nam zająć więcej niż 10-15 minut.
Smacznego :) 

Zupę tą można również przygotować z mieszanką owoców morza lub z kurczakiem.
Wtedy nie będzie się nazywała goong ( z krewetkami ).
Do tej zupy NIE DODAJEMY MLEKA KOKOSOWEGO ! ! !
Można ją zabielić mlekiem krowim w niewielkiej ilości - około 4 łyżki przy tych proporcjach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)