Maj to najlepsza pora na zrobienie syropu z mniszka lekarskiego.
A przyda się on zapewne zimą kiedy dopadnie nas przeziębienie.
Można będzie nim również osłodzić herbatę lub ulubiony koktajl.
Kwiaty należy zbierać do południa w słoneczny dzień, z dala od dróg, najlepiej na łąkach.
Przepis znalazłam gdzieś w internetach więc nie jest moją własnością.
Dodałam więcej cytryny niż w oryginalnym przepisie.
1 litr kwiatów mniszka lekarskiego
1 litr wody
1 kg cukru
3 cytryny ( sok )
Kwiaty wyłożyć na papier i dać uciec ewentualnym owadom.
Wypłukać i zagotować w litrze wody (około 15 min ).
Odstawić na dobę.
Po upływie 24 godzin przelać całość przez sito.
Odcisnąć co się da :)
Zagotować z kilogramem cukru i sokiem z cytryn.
Gotować na małym ogniu przez około 2 godziny tak aby powstał gęsty syrop.
Ja przegapiłam moment i mi bardzo ściemniał ale nic nie szkodzi.
Zima będzie zdrowa :)
W tym roku koniecznie chcę zrobić :-)
OdpowiedzUsuńSuper ! Daj znać jaki Ci wyszedł :)
Usuńmuszę i ja zrobić, jeszcze go nie robiłam i nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńPowiem szczerze, że syrop jest bardzo smaczny :) To też był mój debiut.
Usuń