czwartek, 14 maja 2015

Lekka wiosenna zupa z młodą kapustą





Jestem wielką fanką zup wszelakich.
Bardzo lubię je gotować.
Już dawno nie jadłam wiosennej zupy dlatego dziś padło na młodą kapustę.
Zupa nie jest skomplikowana ale zawiera wiele witamin.
Celowo jej niczym nie zabielałam ( jest na bazie chudego rosołku drobiowego ) więc jest dosyć lekka
Proporcje na około 6-7 litrowy garnek:

2 udka z kurczaka
3 duże marchewki
2 pietruszki
1 średni korzeń selera
1 mała młoda kapusta
4 młode ziemniaki
1 cebula
1 por
3 liście laurowe (można również dodać ziele angielskie ale zapomniałam )
5-6 ząbków czosnku
7 łyżek sosu sojowego
1 mała papryczka chilli
świeżo mielony pieprz
pęczek koperku
pęczek natki pietruszki

Udka umyć i wrzucić do garnka z wodą.
Dodać liść laurowy i doprowadzić do wrzenia.
W tym czasie obrać, umyć i pokroić warzywa ( jak kto lubi ).
Wrzucić do wody z kurczakiem jak ten będzie już w połowie ugotowany.
Cebulę spalić na gazie i dodać do zupy.
Dodać sos sojowy i świeżo mielony pieprz.
Jak warzywa będą lekko blanszowane dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, a następnie pokrojoną młodą kapustę i czosnek.
Na koniec dodać posiekany koper i natkę pietruszki.
Na talerzu aby dodać ostrości posypać oczyszczoną z nasion i posiekaną papryczką chilli.
Na zdrowie !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)