To już kolejna w tym roku odsłona zielonych szparagów.
Te lubię najbardziej.
Łatwo je przygotować a pyszny, wiosenny obiad szybko ląduje na stole :)
Tym razem wersja z rzodkiewką i zieloną cebulką.
Składniki na 2-3 osoby:
2 pęczki zielonych szparagów
1 duży pęczek rzodkiewek
6 młodych ziemniaków
3-4 cebulki dymki ze szczypiorem
3-4 łyżki masła
4 ząbki czosnku
sól
1 łyżeczka cukru
pieprz
Szparagi obrać w dolnej części i odciąć końcówki lub odłamać zdrewniałe końcówki.
W wysokim garnku zagotować wodę z małą ilością soli i cukru.
Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować na parze ( najlepiej w tym samym garnku, w którym pod koniec będziemy gotować szparagi).
Kiedy ziemniaki już będą ugotowane,
na wrzątek wrzucić szparagi i gotować 3 minuty.
Wyjąć z garnka.
W trakcie gotowania ziemniaków i szparagów umyć rzodkiewki i przełożyć do małego rondelka, zalać wodą tak aby w niej pływały. Dosolić i lekko posłodzić.
Od chwili wrzenia gotować ok 3-5 min.
Wyjąć z garnka i chwilę podsmażać na maśle.
Na patelni rozpuścić masło i dodać do niego umyte i przekrojone na pół cebulki, lekko je zarumienić z dwóch stron i dodać czosnek ( nie musi być pokrojony- chodzi o nadanie aromatu ). Cebulki odsunąć na bok patelni i dodać szparagi. Podsmażać 1-2 minuty.
Na masło przełożyć szparagi.
Chwilę podsmażać, maja być chrupiące.
Wyłożyć na talerze.
Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Pycha ! ! !
Można podać z jajkiem sadzonym :)
SMACZNEGO :)
Jedliście już rzodkiewkę w takiej postaci?
tak podane szparagi muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTeraz trwa sezon szparagowy więc warto spróbować :)