poniedziałek, 4 maja 2015

Zielone szparagi na maśle i białym winie.




Lubię gotować z sezonowych produktów, a że sezon na szparagi właśnie się rozpoczyna musiałam je kupić :)

Tym razem bardzo prosty przepis i zarazem lekki :) bez ciężkich sosów, tartej bułki itp.

2 pęczki zielonych szparagów
3-4 łyżki masła
ok 5-8 cl białego wytrawnego wina
1-2 ząbki czosnku
1 pomidor lub kilka koktajlowych
sól 
1 łyżeczka cukru
pieprz
kilka płatków parmezanu lub innego twardego sera

Szparagi obrać w dolnej części i odciąć końcówki lub odłamać zdrewniałe końcówki.
W wysokim garnku zagotować wodę z małą ilością soli i cukru.
Na wrzątek wrzucić szparagi i gotować 3 minuty.
Wyjąć z garnka.
Na patelni rozpuścić masło i dodać do niego czosnek ( nie musi być pokrojony- chodzi o nadanie aromatu ).
Na masło przełożyć szparagi.
Chwilę podsmażać i podlać białym winem. 
Powstanie smaczna emulsja maślano winna.
Dodać pokrojonego w kostkę pomidora. Jeszcze chwilę podsmażać, aż pomidor zmięknie.
W sumie nie powinno to zająć więcej niż4-5 minut.
Szparagi maja być chrupiące.
Wyłożyć na talerze. 
Posypać płatkami sera.
Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Można podać z bagietką :) 
Mniam :)

2 komentarze:

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)