Lubię gotować z sezonowych produktów, a że sezon na szparagi właśnie się rozpoczyna musiałam je kupić :)
Tym razem bardzo prosty przepis i zarazem lekki :) bez ciężkich sosów, tartej bułki itp.
2 pęczki zielonych szparagów
3-4 łyżki masła
ok 5-8 cl białego wytrawnego wina
1-2 ząbki czosnku
1 pomidor lub kilka koktajlowych
sól
1 łyżeczka cukru
pieprz
kilka płatków parmezanu lub innego twardego sera
Szparagi obrać w dolnej części i odciąć końcówki lub odłamać zdrewniałe końcówki.
W wysokim garnku zagotować wodę z małą ilością soli i cukru.
Na wrzątek wrzucić szparagi i gotować 3 minuty.
Wyjąć z garnka.
Na patelni rozpuścić masło i dodać do niego czosnek ( nie musi być pokrojony- chodzi o nadanie aromatu ).
Na masło przełożyć szparagi.
Chwilę podsmażać i podlać białym winem.
Powstanie smaczna emulsja maślano winna.
Dodać pokrojonego w kostkę pomidora. Jeszcze chwilę podsmażać, aż pomidor zmięknie.
W sumie nie powinno to zająć więcej niż4-5 minut.
Szparagi maja być chrupiące.
Wyłożyć na talerze.
Posypać płatkami sera.
Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Można podać z bagietką :)
Mniam :)
bardzo smakowicie wyglądaja :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Smakowały jeszcze lepiej :) Mniammmm.
Usuń