niedziela, 17 maja 2015

Szparagi z sosem holenderskim


Jak do tej pory, w mojej majowej kuchni rządzą szparagi.
Dziś klasycznie - z sosem holenderskim :)
Nie byłam do niego przekonana ale ze szparagami smakuje wyśmienicie.
Niebo w gębie :)

2 pęczki zielonych szparagów
3 łyżki masła
2-4 ząbki czosnku
sól 
1 łyżeczka cukru

Szparagi obrać w dolnej części i odciąć końcówki lub odłamać zdrewniałe końcówki.
W wysokim garnku zagotować wodę z małą ilością soli i cukru.
Na wrzątek wrzucić szparagi i gotować 3 minuty.
Wyjąć z garnka.
Na patelni rozpuścić masło i dodać do niego czosnek ( nie musi być pokrojony- chodzi o nadanie aromatu ).
Na masło przełożyć szparagi.
Chwilę podsmażać. 
Szparagi powinny być chrupiące.
Wyłożyć na talerze. 
Polać sosem holenderskim
Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Można podać z bagietką, młodymi ziemniakami, sadzonym jajkiem, z szynką. Co kto lubi :)

Przepis na sos holenderski znajdziesz tutaj:

Szparagowe<3Love

1 komentarz:

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)