Ostatnio w jednym z supermarketów udało mi się kupić szparagi w baaaardzo dobrej cenie, jedyne 3,99 zł :)
Pozwoliłam sobie zatem na zakup 3 pęczków i powstała prawdziwa szparagowa uczta :)
Najmniej przyjemne jest oczywiście obieranie szparagów, ale i z tym można sobie jakoś poradzić, wiedząc jaka czeka nas nagroda.
Miały być z pomidorkami ale w końcu o nich zapomniałam ;)
Składniki:
3 pęczki białych szparagów
3-4 łyżki masła
ok 10 cl białego wytrawnego wina
1-2 ząbki czosnku
1 pomidor lub kilka koktajlowych ( w wersji z pomidorem )
sól
1 łyżeczka cukru
pieprz
kilka płatków parmezanu lub innego twardego sera
Szparagi obrać i odciąć zdrewniałe końcówki.
Przepłukać aby pozbyć się zanieczyszczeń.
W wysokim garnku zagotować wodę z małą ilością soli i cukru.
Na wrzątek wrzucić szparagi i gotować 3-4 minuty.
Wyjąć z garnka prosto na patelnię.
Na patelni rozpuścić masło i dodać do niego pokrojony czosnek.
Na masło przełożyć szparagi.
Chwilę podsmażać i podlać białym winem.
Powstanie smaczna emulsja.
Dodać pokrojonego w kostkę pomidora ( jeśli się o nim nie zapomni ;) ).
Jeszcze chwilę podsmażać, aż pomidor zmięknie.
W sumie nie powinno to zająć więcej niż 2-3 minut.
Szparagi maja być chrupiące.
Wyłożyć na talerze.
Posypać płatkami sera.
Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Można podać z bagietką :)
Smacznego :)
Przepis bierze udział w akcji :
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)