czwartek, 28 maja 2015

Młoda kapusta z marchewką i koperkiem



Wiosną pojawia się wiele soczystych i młodych warzyw.
Żal byłoby przepuścić taką okazję i czegoś nie upichcić.
Przemawiała do mnie kapusta więc nie mogłam z niej zrezygnować :)
Uwielbiam :)

Składniki:

2 małe główki młodej kapusty
3 średnich marchewki 
1/2 kostki margaryny lub masła
1/2 pęczka koperku
1/2 szklanki białego wina
3/4 łyżeczki soli

Na margarynie lub maśle podsmażyć pokrojoną w cienkie plastry marchew. Odczekać aż lekko zmięknie. Dodać posiekaną kapustę ( nie za drobno, żeby się nie  rozgotowała). Podlewać winem. Doprawić solą. Dusić około 25 min, od czasu do czasu mieszając. Pięć minut przed końcem duszenia dodać posiekany koperek.
Doskonały dodatek do obiadu jak również fajne samodzielne danie.
Bardzo ją lubię o tej porze roku :)
Pychota !


Nowalijki w kuchni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)