piątek, 3 października 2014

Curry warzywne z tofu na czarnym ryżu podane




Smaczne, szybkie, zdrowe i wegetariańskie curry :)

Składniki na 4 porcje:
1 czerwona papryka
1 cebula
2 marchewki
1/2 korzenia selera
1/2 bakłażana
1 małe opakowanie tofu
2-3 łyżeczki gotowej mieszanki curry w proszku
1/2 puszki mleka kokosowego
1 szklanka czarnego ryżu
2-3 łyżki oleju 
3-4 łyżki sosu sojowego
natka pietruszki lub świeża kolendra


Ryż opłukać pod zimną wodą i gotować ok pół godziny w 2 szklankach wody.
Marchewkę pokroić w plastry ( nie za cienkie ), 
cebulę w piórka, bakłażana w grubą kostkę, paprykę w grube kawałki, cukinię w pół plastry, tofu w kostkę.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć marchewkę, następnie dodawać po kolei cebulę, bakłażana, paprykę i cukinię. Doprawić curry i sosem sojowym. Podlewać mlekiem kokosowym, jeśli będzie zbyt suche dolać odrobinę wody.
Na osobnej patelni podsmażyć tofu i dodać do warzyw. Można je też dodać bez podsmażania, na sam koniec, aby się nie rozpadło.
Podawać na czarnym lub innym ulubionym ryżu. 
Ten czarny baaardzo mi smakował :) Dla osób lubiących "na ostro" proponuję świeże chilli :)
SMACZNEGO ! ! !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)