sobota, 11 października 2014

Odchudzona ogórkowa


Dlaczego odchudzona?
Dlatego, że nie przepadam za tłustymi i zabielanymi mąką i śmietaną zupami.
Ogórkowa wg mnie ma same zalety.
Jest pyszna, zdrowa, ma mnóstwo witamin i dobrze rozgrzewa :)
Idealna po sobotniej nocy ;)

Na garnek średniej wielkości potrzebne są:
2 podudzia z kurczaka
4 duże marchewki
3 piertuszki
1/2 selera
1/2 pora
1 cebula
5 małych ziemniaków
natka pietruszki
koperek
słoik kiszonych ogórków ( wraz z wodą )
4 ząbki czosnku
3 liście laurowe
4-5 kulek ziela angielskiego
sól 
pieprz ( zawsze świeżo mielony )
szczypta cukru.

Z udek, liści laurowych i ziela angielskiego zagotować bulion.
Cebulę podpiec na płomieniu gazu. Wrzucić do zupy. 
Wszystkie warzywa korzeniowe zetrzeć na grubej tarce i dorzucić do zupy. Następnie dodć pokrojony w plastry por oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. 
Jak ziemniaki będą już lekko ugotowane dodać starte na grubej tarce kiszone ogórki.
Do zupy wlać również całą wodę z ogórków.
Dopiero teraz należy zacząć doprawiać zupę solą, pieprzem, cukrem i czosnkiem.
Wszystko razem musi się zagotować.
Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i koperek.
Wyjąć kurczaka, mięso oddzielić od kości i znów włożyć do zupy.
To jest moja wersja ogórkowej, którą bardzo lubię i objadam się bez większych wyrzutów sumienia.
Można zamiast kurczaka dodać wędzone kości. Będzie wtedy bardziej aromatyczna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)