wtorek, 30 września 2014

Makaron z warzywami po Azjatycku


Wspomnień czar ....
Jakiś czas temu miałam okazję popróbować wielu chińskich specjałów.
Przyznam szczerze, że dla samej kuchni mogłabym się przenieść do Chin.
Postanowiłam odświeżyć wspomnienia i wyczarować jakieś danie „po chińsku”.
Padło na makaron pszenny z warzywami.

Aby przygotować 2 porcje potrzebne są:
1/2 opakowania azjatyckiego makaronu pszenicznego ( dostępne np w Lidlu )
1/4 kalafiora podzielona na mniejsze kawałki
2 jajka
ok 20 grzybów shitake
1 duża marchewka pokrojona w słupki
1/2 papryczki chilli drobno posiekana
1 mały posiekany pęczek szczypiorku
olej do woka
ząbek czosnku drobno posiekany
sos sojowy
szczypta brązowego cukru

Grzyby moczyć kilka minut we wrzątku.
Makaron przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Najczęściej jego również należy zalać wrzątkiem.
Do woka wlać kilka 2-3 łyżki oleju i dobrze go rozgrzać.
Na olej wrzucić kolejno, marchew, kalafiora, grzyby. Wszystko krótko przysmażać.
Dodać sos sojowy, cukier i czosnek . Wbić jajka. Energicznie mieszać. Na koniec dodać chilli i szczypiorek.
Bardzo proste w przygotowaniu danie :)
Polecam :)
Można dodać kilka kiełki fasoli mung i świeżą kolendrę ale akurat nie miałam pod ręką...





1 komentarz:

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)