1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki brązowego cukru ( może też być biały-łatwiej się rozpuści )
120 g masła
2 żółtka
4 łyżki mleka
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć. Owinąć folią i włożyć do zamrażarki na 30 minut.
Po tym czasie rozwałkować ciasto na placek wielkości naszej formy do tart.
Ciasto bardzo łatwo przenosi się za pomocą wałka :)
Wierzch:
6 średnich twardych jabłek
1 duża gruszka
4 łyżki cukru
laska cynamonu
2 gwiazdki anyżu
4 szyszki kardamonu
4-5 goździków
pół łyżeczki cynamonu
1 łyżka masła
Jabłka i gruszkę obrać ze skórki. Oczyścić z nasion.
Jabłka pokroić w ósemki a gruszkę w grube plastry.
Na roztopione masło wrzucić przyprawy i je przez chwilę podsmażać, tak aby masło przejęło ich aromat. Na to wrzucić ćwiartki jabłek i ok 2-3 minut podsmażać. Niech przejdą smaki.
Formę do tarty obsmarować masłem ( polecam formę z niewyciągalnym dnem- aby nie uciekł powstały karmel) i obsypać cukrem.
Jak najściślej ułożyć jabłka( bez przypraw ). Obsypać delikatnie cukrem. Na jabłkach ułożyć plastry gruszki i znów obsypać cukrem i odrobiną cynamonu.
Na wierzch przełożyć ciasto i szczelnie oblepić nim formę ( do środka najlepiej ).
Piec przez 40-45 min w 180*C
Po upieczeniu tatrę chwilę przestudzić. Na wierzchu położyć płaski talerz i energicznym ruchem obrócić tartę do góry spodem.
I gotowe :)
Wierzch:
6 średnich twardych jabłek
1 duża gruszka
4 łyżki cukru
laska cynamonu
2 gwiazdki anyżu
4 szyszki kardamonu
4-5 goździków
pół łyżeczki cynamonu
1 łyżka masła
Jabłka i gruszkę obrać ze skórki. Oczyścić z nasion.
Jabłka pokroić w ósemki a gruszkę w grube plastry.
Na roztopione masło wrzucić przyprawy i je przez chwilę podsmażać, tak aby masło przejęło ich aromat. Na to wrzucić ćwiartki jabłek i ok 2-3 minut podsmażać. Niech przejdą smaki.
Formę do tarty obsmarować masłem ( polecam formę z niewyciągalnym dnem- aby nie uciekł powstały karmel) i obsypać cukrem.
Jak najściślej ułożyć jabłka( bez przypraw ). Obsypać delikatnie cukrem. Na jabłkach ułożyć plastry gruszki i znów obsypać cukrem i odrobiną cynamonu.
Na wierzch przełożyć ciasto i szczelnie oblepić nim formę ( do środka najlepiej ).
Piec przez 40-45 min w 180*C
Po upieczeniu tatrę chwilę przestudzić. Na wierzchu położyć płaski talerz i energicznym ruchem obrócić tartę do góry spodem.
I gotowe :)
Dziękuję :) Dopiero wyjęta z pieca :) Pachnie wyśmienicie. Zaraz się okaże jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie robiłam nigdy tarty tatin - pora się za nią wziąć. Dziękuję za pyszną inspirację ;)
OdpowiedzUsuńDrogi Mopsie , dziękuję za kolejny komentarz :)Tarta zniknęła w mgnieniu oka , wykonanie bardzo proste. Moja rada jest taka aby robić ją w formie, która nie ma wyjmowanego spodu bo niestety część karmelu, który powstał wypłynęła :( Ale i tak była pyszna.
UsuńZapraszam częściej :)
W smaku wspaniała :)
OdpowiedzUsuńJestem pewna, że smakowała wybornie :)
OdpowiedzUsuńOj tak :)
UsuńRozeszła się w mgnieniu oka....