Co tu dużo pisać?
Dwa piękne kalafiory w lodówce, jeden zielony romanesco drugi biały.
Spory pęk kolendry, chilli, groszek cukrowy...
Trzeba wykombinować coś lekkiego.
Poszperałam w szafce i wyjęłam makaron ryżowy.
Będzie kalafiorowo z lekką azjatycką nutką ;)
1/2 zielonego kalafiora romanesco
1/3 białego kalafiora
1 cebula
1 opakowanie groszku cukrowego ( około 35szt.)
1 papryczka chilli
10-15 plasterków marynowanego imbiru
2-3 łyżki oleju do woka arachidowy
2-3 łyżki oleju do woka z trawą cytrynową
3-4 łyżki sosu sojowego jasnego
1/2 szklanki zielonej herbaty
kolendra ( dużo )
1/2 cytryny
1/2 opakowania makaronu ryżowego
Makaron zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na ok 3 minuty.
Odcedzić.
Na rozgrzany olej wrzucić posiekaną cebulę, następnie różyczki białego i zielonego kalafiora. Podsmażać kilka minut.
Dodać posiekany drobno imbir.
Podlać delikatnie zieloną herbatą.
Dodać zielony groszek.
Warzywa powinny być chrupiące więc nie należy ich zbyt długo smażyć.
Doprawić sosem sojowym i cytryną. Dodać makaron ryżowy. Połączyć z warzywami.
Przełożyć na talerz i dodać posiekane drobno chilli i kolendrę w ilości takiej jaką się lubi.
Ja dodałam dużo jednego i drugiego ;)
Skropić w razie potrzeby sokiem z limonki lub cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)