Jakiś czas temu na blogu znajomego
http://pakasmaku.wordpress.com/ zainteresował mnie przepis na wege cheeseburgery.
nie byłabym sobą gdybym nie dodała czegoś od siebie i lekko nie zmieniła przepisu.
Dziękuję za inspirację !
Wyszły bardzo smaczne i jeszcze z pewnością wrócę do nich :)
Aby były jeszcze bardziej zdrowe upiekłam je w piekarniku.
100 g kaszy jęczmiennej
1/2 sera camembert
1 cukinia
1/2 dużej cebuli
2 ząbki czosnku
1/3 czerwonej papryki
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
2 łyżeczki curry
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
1 łyżka oliwy
Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Cebulę, czosnek i paprykę pokroić w drobną kostkę.
Zeszklić na oliwie i doprawić curry.
Dodać do kaszy.
Jak lekko przestygnie dodać pokrojony w drobną kostkę ser, jajko, natkę pietruszki i bułkę tartą.
Doprawić solą i pieprzem.
Zwilżyć ręce w zimnej wodzie i uformować kotleciki.
Ułożyć je na blaszce i piec około 30 min w nagrzanym na 180*C piekarniku.
Podałam je w bułce z dynią, z sosem pomidorowym i czosnkowym, sałatą, cebulą i ogórkiem.
Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia w całej okazałości.
Całkiem udany eksperyment :)
Polecam :)
smakowite i wegetariańskie!
OdpowiedzUsuńSama byłam zaskoczona, że tak dobrze smakują :)
Usuń