poniedziałek, 15 września 2014

Zupa grzybowa z wronimi uszami ( lejkowcami dętymi ) i lanymi kluseczkami






Tak jak obiecałam powstał przepis z wykorzystaniem wronich uszu inaczej zwanych lejkowcami dętymi.
To baaardzo smaczne grzyby, które miałam przyjemność poznać dopiero teraz :)

Wczoraj była niedziela, więc jak w większości polskich domów na obiad był rosół.
Dziś wykorzystałam go jako bazę do zupy grzybowej.

Składniki:
3-4 l rosołu (lub bulionu warzywnego dla wegetarian) z warzywami
1 por
5 dużych garści wronich uszu
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
sól
pieprz
3 licie laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego


Do rosołu wrzucić oczyszczone grzyby, liście laurowe i ziele angielskie.
Por i czosnek pokroić w plasterki i zeszklić na maśle.
Dodać do zupy.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wszystko razem zagotować.
Grzyby mają być lekko chrupiące.
Na wrzącą zupę wlać delikatnie ciasto na kluski cały czas mieszając.
Gotować około 2 minut.
Gotowe :)
Na talerzu można dodać łyżkę śmietany.

Przepis na kluski lane w kolejnym poście.
Czekam na wasze komentarze.




2 komentarze:

  1. Super , wreszcie jakiś przepis na te grzyby , sam zebrałem je przedwczoraj i nie wiedziałem co z nich zrobić ;) Wygląda wyśmienicie ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję !!! :) Obiecuję, że pojawią się kolejne przepisy :)
      Miłego gotowania !

      Usuń

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)