środa, 3 września 2014

Bakłażan zapiekany z pomidorami, cukinią i cieciorką






Pomidor, cukinia i bakłażan nieustannie rządzą w mojej kuchni :) 
Cóż na to poradzić?
Może kolejny przepis?

To kolejna kombinacja na ich temat :D 
Wyszło całkiem smacznie a przygotowanie baaardzo proste :)


2 średnie bakłażany
2 małe cukinie 
6-8 pomidorów malinowych
2 cebule czerwone
3 cebule białe
5 dużych ząbków czosnku
sól czosnkowa
świeżo mielony czarny pieprz
1 puszka cieciorki
3 łyżki przyprawy Adobo Canario ( skład na zdjęciu ) można skomponować samemu
oliwa z oliwek

Cebulę pokroić w piórka i udusić na oliwie z oliwek.
Dodać 4 pokrojone w grubą kostkę pomidory ( można je wcześniej obrać ze skórki ale mi ona nie przeszkadza ). Na sam koniec dodać pokrojony w plasterki czosnek oraz przyprawę. 
Ma się s tego zrobić dosyć gęsty sos.

Bakłażana pokroić w około 0,5 cm plastry. Delikatnie posolić i ułożyć na papierze do pieczenia i włożyć na 10 min do nagrzanego do 180*C piekarnika.
W tum czasie pomidora i cukinię pokroić w plastry mnw. tej samej grubości.
Wyjąć bakłażana z piekarnika ( powinien już lekko ale nie całkiem zmięknąć).

Na spód do zapiekania przelać cały sos i równomiernie go rozłożyć.
Na tym poukładać naprzemiennie pomidory, cukinię i bakłażany.
Delikatnie polać oliwą z oliwek i oprószyć solą czosnkową i pieprzem.
Wierzch obsypać cieciorką.
Włożyć do nagrzanego na 180*C piekarnika na około 40 minut jeśli lubisz aby cukinia była lekko chrupiąca.

Pod linkiem możesz ocenić to danie :)




Pora na pomidora!Warzywa psiankowate 2014

4 komentarze:

  1. Danie, które przyciąga wzrok. Naprawdę. Musiało być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dekoracyjne danie. Mi kojarzy się z kilimem. Dziękuję za dodanie kolejnego przepisu do akcji pomidorowej :)

    OdpowiedzUsuń

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)