czwartek, 18 września 2014

Tagliatelle z leśnymi grzybami





Tagliatelle z leśnymi grzybami w sosie śmietanowym:
makaron tagliatelle
15-20 grzybów leśnych ( takie jakie uda się zebrać bądź kupić; mogą być też mrożone)
1 duża cebula
kilka ząbków czosnku
oliwa z oliwek
 1 łyżka masła
 200-250 g śmietana kremówka 36% ( można dodać mniej procentową :) )
sól
pieprz 
świeży tymianek 
kilka igieł rozmarynu
szczypta cukru
tarty parmezan

Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na oliwie z oliwek z odrobiną masła. Dodać posiekany w plasterki czosnek, następnie pokrojone na duże kawałki grzyby ( można je wcześniej lekko podgotować w osolonej wodzie a wywar zostawić na np. zupę grzybową lub sos grzybowy).
Wszystko razem chwilę dusić. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. W tym czasie ugotować makaron tagliatelle około 7-8 minut( al dente)
Ugotowane tagliatelle dodać do grzybów. Dodać śmietankę, szczyptę cukru i wszystko przez chwilę dusić na małym ogniu aby cały makaron był pokryty sosem. 
Na talerzu posypać tartym parmezanem.
Dla ozdoby można posypać natką pietruszki. Ale bez przesady.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)