Dziś jestem w kuchni u mamy :)
Rodzinka zażyczyła sobie gulasz z łopatki.
Trzeba to jakoś ugryźć ;)
Dawno nie walczyłam z mięsem więc ochoczo podjęłam się tego zadania.
Składniki:
ok 1 kg łopatki wieprzowej
ok 10 dkg wędzonej słoninki
3 cebule
2-3 ząbki czosnku
2 marchewki
1/2 czerwonej papryki
1 biała papryka
garść kurek
1 litr bulionu
2 łyżki oleju rzepakowego
sól
pieprz
5-6 ziaren ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
1/2 łyżeczki cukru
czerwona papryka w proszku
kasza jęczmienna lub inna ulubiona kasza
Mięso oczyścić z błon i pokroić w grube kawałki.
Dobrze przesmażyć na patelni.
Kiedy już będzie dobrze podpieczone podlać delikatnie bulionem.
Marchewkę pokroić w plasterki, cebulę w piórka, paprykę w duże kawałki, czosnek w plasterki.
W garnku, na oleju poddusić marchew. Jak zmięknie dodać cebulę, paprykę i kurki.
Dusić wszystko, aż delikatnie zmięknie i dodać usmażone mięso.
Dodać przyprawy i czosnek.
Wszystko razem dusić około godziny, od czasu do czasu mieszając i podlewając bulionem, do momentu aż mięso będzie mięknie i powstanie sos.
Kaszę ugotować wg instrukcji podanej na opakowaniu, na sypko.
Gulasz podawać na kaszy.
Doskonałym dodatkiem są kiszone ogórki lub surówka z buraczków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)