czwartek, 11 września 2014

Gulasz z łopatki na kaszy jęczmiennej




Dziś jestem w kuchni u mamy :)
Rodzinka zażyczyła sobie gulasz z łopatki.
Trzeba to jakoś ugryźć ;)
Dawno nie walczyłam z mięsem więc ochoczo podjęłam się tego zadania.

Składniki:
ok 1 kg łopatki wieprzowej
ok 10 dkg wędzonej słoninki 
3 cebule
2-3 ząbki czosnku
2 marchewki
1/2 czerwonej papryki
1 biała papryka
garść kurek 
1 litr bulionu 
2 łyżki oleju rzepakowego
sól 
pieprz 
5-6 ziaren ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
1/2 łyżeczki cukru
czerwona papryka w proszku
kasza jęczmienna lub inna ulubiona kasza

Mięso oczyścić z błon i pokroić w grube kawałki.
Dobrze przesmażyć na patelni. 
Kiedy już będzie dobrze podpieczone podlać delikatnie bulionem.

Marchewkę pokroić w plasterki, cebulę w piórka, paprykę w duże kawałki, czosnek w plasterki.
W garnku, na oleju poddusić marchew. Jak zmięknie dodać cebulę, paprykę i kurki.
Dusić wszystko, aż delikatnie zmięknie i dodać usmażone mięso.
Dodać przyprawy i czosnek.
Wszystko razem dusić około godziny, od czasu do czasu mieszając i podlewając bulionem, do momentu aż mięso będzie mięknie i powstanie sos. 

Kaszę ugotować wg instrukcji podanej na opakowaniu, na sypko.

Gulasz podawać na kaszy.
Doskonałym dodatkiem są kiszone ogórki lub surówka z buraczków.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)