czwartek, 4 września 2014

Carpaccio z buraka w kolejnej odsłonie


Po raz kolejny miałam okazję przygotować carpaccio z buraków.
Muszę przyznać, że za każdym razem zachwyca mnie jego smak.
A buraki jak wiadomo są baaaardzo zdrowym i niedocenianym warzywem.



W tej odsłonie użyłam:
ugotowane buraki ćwikłowe 
rukolę
młode listki botwiny
kilka kwiatów i młodych listków nasturcji( w tym momencie jest ich wysyp na moim ukochanym balkonie )
polski twardy ser "Rubin Old Poland"
kilka dużych kaparów marynowanych
ulubiony gęsty sos balsamiczny
oliwa z oliwek
sól morska
świeżo mielony czarny pieprz

Buraki należy ugotować w skórce, tak aby były miękkie. Można też kupić ugotowane. 
Pokroić je w cieniutkie , niemal przeźroczyste plasterki i ułożyć na talerzu. 
Powinny lekko na siebie nachodzić.
Na burakach rozsypać rukolę i botwinkę, dodać kilka cieniutkich plastrów sera ( ja do tego używam obieraczki do warzyw ).Na wierzchu ułożyć kapary, kwiaty i listki nasturcji.
Doprawić oliwą, sosem balsamicznym, solą i pieprzem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)