piątek, 19 września 2014

Wątróbka ze śliwkami





Znam ludzi, którzy za żadne skarby nie spróbują podrobów i nic nie jest w stanie ich do nic przekonać.
A szkoda :(
Na szczęście ja podroby bardzo lubię a wątróbkę zwłaszcza.
Jeśli nie mogę się na nic zdecydować w restauracjach, zawsze pada na wątróbkę.

Tym razem sama postanowiłam ją przygotować.
A dlaczego śliwki?
Może dlatego, że to śliwki z działki mojej mamy, pyszne i ekologiczne....

400 g wątróbki drobiowej
1/2 szklanki mleka
3 czerwone cebule
2-3 łyżki oleju
1 łyżka masła
ok 15 średnich śliwek
sól 
pieprz 

Wątróbkę oczyścić i namoczyć kilka minut w mleku.
Cebulę pokroić w grube plastry i podsmażyć na oleju, dodać śliwki bez pestek.
Wszystko razem dusić kilka minut, aż powstanie ładny sos. Doprawić solą i pieprzem.
Wątróbkę osuszyć papierowym ręcznikiem i  podsmażać na osobnej patelni ok 5 min na maśle ( ja lubię jak jest delikatnie ścięta ).
 Na koniec doprawić solą i pieprzem.
Przełożyć na talerz i polać sosem ze śliwkami.
Można podać z kaszą jaglaną :)

Śliwka - robaczywka!

2 komentarze:

  1. Ciekawa jestem tego połączenia. Robiłam kiedyś wątróbkę z malinami i była pyszna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj ze śliwkami :) Wyszło naprawdę pysznie :)
      Dziękuję za kolejne odwiedziny :)

      Usuń

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)