sobota, 27 września 2014

Wege gołąbki al’a lasagne







Dawno, dawno temu podczas domowego obiadu przygotowanego przez mamę
zjadłam ....8 gołąbków ! ! !
To chyba było świadectwo mojego ich uwielbienia.

Dziś toja przygotowałam dla kogoś gołąbki w nieco innym wydaniu.
Wegetariańskie i w formie lasagne :)

Do woreczka ugotowanego ryżu dodałam jeszcze:
2 cebule
2 średnie marchewki
1 miseczkę ugotowanych suszonych grzybów
2 ząbki czosnku
mały pęczek zioła o nazwie magi ( wyglądem przypomina rozmaryn)
szczypta soli
1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
świeżo mielony kolorowy pieprz
2-3 łyżki oliwy
2 jajka
obgotowane liście kapusty

Grzybki namoczyć w wodzie ok pół godziny i zagotować.
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie.
Marchew zetrzeć na grubej tarce.
Ugotowane grzyby jak najdrobniej posiekać.
Magi również jak najdrobniej posiekać.
Wszystko razem ze sobą wymieszać, doprawić do smaku i warstwami wyłożyć do żaroodpornego naczynia.Kapusta, farsz, kapusta, farsz, kapusta.
Delikatnie podlać wodą po grzybach.
Wstawić na ok 1,5 h do nagrzanego na 200* piekarnika. 
Od czasu do czasu podlewać pozostałą wodą z grzybków.




2 komentarze:

  1. Mniam! 5 minut temu skończyłam obiad a znowu zrobiłam się głodna...

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie danie można potraktować jako podwieczorek ;)

    OdpowiedzUsuń

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)