wtorek, 2 września 2014

Caprese na bogato :)




Jak dobrze mieć znajomych ogrodników :)
To z tej szklarni cały sezon mam przepyszne malinowe pomidory.
A jak wiadomo pomidory uwielbiam, stąd duża ilość przepisów z pomidorem w roli głównej :)

Tym razem caprese na bogato. 
Na bogato ?
Na bogato bo z nasturcją, czerwoną cebulą, oliwkami i bazylią.

Na porcję dla dwóch osób użyłam:
2 średnie pomidory malinowe
2 kulki mozzarelli
duża garść świeżej siekanej bazylii
pół średniej czerwonej cebuli
8 czarnych oliwek z zalewy bez pestek
kilka listków nasturcji
2 kwiaty nasturcji
sos balsamiczny
oliwa z oliwek
sól
świeżo mielony pieprz

Pomidory, mozzarellę, cebulę i oliwki pokroić w plasterki.
Bazylię posiekać.
Pomidory i mozzarellę ułożyć na talerzu, przekładając jedno na drugim.
Posypać całość bazylią. Na wierzchu ułożyć cebulę i oliwki.Udekorować nasturcją.
Polać oliwą z oliwek i sosem balsamicznym. 
Oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Ja dodatkowo spryskuję swoje caprese oliwą chilli :) lub zamiast bazylii dodaję pesto.
SMACZNEGO ! ! !

Warzywa psiankowate 2014
Pora na pomidora!

4 komentarze:

  1. Wygląda naprawdę wykwintnie. Caprese to ulubiona sałatka mojego męża. Zazdroszczę Ci tego dostępu do malinowych i to takich ładnych. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za dodanie do akcji :) Caprese również u mnie często gości na stole :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Fajna wersja caprese. Rzeczywiście "na bogato" :) Dziękuję za dołączenie do akcji pomidorowej :)

    OdpowiedzUsuń

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)