To moje drugie podejście do kaczki.
Tym razem upiekłam ją w całości.
Składniki:
1 kaczka ( ta miała 1,80 kg)
2 duże jabłka
2 szklanki soku z pomarańczy
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju
2 łyżki miodu
2 łyżki ziół prowansalskich lub innych ulubionych
2 łyżki czerwonego octu winnego
3/4 szklanki cukru
100 g masła
sól
pieprz
Jabłka pokroić w ćwiartki i oczyścić z gniazd nasiennych.
Zalać sosem sojowym. Dodać miód,szklankę soku pomarańczowego, olej i zioła prowansalskie. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Kaczkę dokładnie oczyścić z piór ( najlepiej opalić nad ogniem).
Natrzeć dokładnie w środku i na zewnątrz solą i pieprzem.
Nafaszerować jabłkami.
Reszta marynaty posmarować kaczkę.
Można ją związać tak aby owoce nam nie wypadały.
Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ( termoobieg) przez około 1,5 godziny.
Od czasu do czasu przesmarować sokami.
Zwykle kaczkę piecze się po 20 min na każde pół kg.
Kaczka się piecze więc można przygotować sos karmelowy ( wg Pascala)
W garnku rozpuścić cukier. Dodać ocet i szklankę soku pomarańczowego. Wszystko zacznie się pienić a karmel zgęstnieje.
Należy go dokładnie rozpuścić.
Zdjąć z ognia i dodać masło.
Doprawić pieprzem.
Sos jest PRZEPYSZNY ! ! !
Moją kaczkę podałam z ziemniaczanymi talarkami pieczonymi w piekarniku.
Czerwone wytrawne winko również pasowało doskonale :)
Proponuję za jednym zamachem upiec dwie kaczki. Rozchodzi się błyskawicznie :)
OdpowiedzUsuńśliczne zdjęcia!!!
OdpowiedzUsuńDziękujemy :) Zdjęcia wykonał mój młodszy brat :) Adrian Janiak https://www.facebook.com/fotadrianjaniak
OdpowiedzUsuń