poniedziałek, 19 maja 2014

Kaczka pieczona z jabłkami w sosie karmelowo-pomarańczowym




To moje drugie podejście do kaczki. 
Tym razem upiekłam ją w całości.

Składniki:
1 kaczka ( ta miała 1,80 kg)
2 duże jabłka
2 szklanki soku z pomarańczy
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju
2 łyżki miodu
2 łyżki ziół prowansalskich lub innych ulubionych
2 łyżki czerwonego octu winnego
3/4 szklanki cukru
100 g masła
sól 
pieprz

Jabłka pokroić w ćwiartki i oczyścić z gniazd nasiennych.
Zalać sosem sojowym. Dodać miód,szklankę soku pomarańczowego, olej i zioła prowansalskie. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Kaczkę dokładnie oczyścić z piór ( najlepiej opalić nad ogniem).
Natrzeć dokładnie w środku i na zewnątrz solą i pieprzem. 
Nafaszerować jabłkami. 
Reszta marynaty posmarować kaczkę.
Można ją związać tak aby owoce nam nie wypadały.
Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ( termoobieg) przez około 1,5 godziny.
Od czasu do czasu przesmarować sokami.
Zwykle kaczkę piecze się po 20 min na każde pół kg.

Kaczka się piecze więc można przygotować sos karmelowy ( wg Pascala)
W garnku rozpuścić cukier. Dodać ocet i szklankę soku pomarańczowego. Wszystko zacznie się pienić a karmel zgęstnieje. 
Należy go dokładnie rozpuścić.
Zdjąć z ognia i dodać masło.
Doprawić pieprzem.
Sos jest PRZEPYSZNY ! ! !

Moją kaczkę podałam z ziemniaczanymi talarkami pieczonymi w piekarniku.
Czerwone wytrawne winko również pasowało doskonale :)






3 komentarze:

  1. Proponuję za jednym zamachem upiec dwie kaczki. Rozchodzi się błyskawicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękujemy :) Zdjęcia wykonał mój młodszy brat :) Adrian Janiak https://www.facebook.com/fotadrianjaniak

    OdpowiedzUsuń

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)