wtorek, 20 maja 2014

Drożdżówki z dżemem malinowym








Jakiś czas temu upiekłam swoje pierwsze drożdżówki !!! Zainspirowałam się przepisem ze strony mojewypieki.com

75 g margaryny lub masła
250 ml mleka
25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych drożdży
szczypta soli
70 g cukru
50 dag mąki pszennej
dżem lub inne nadzienie
jajko do posmarowania, roztrzepane z 1 łyżką mleka
Tłuszcz roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury (nie może być gorące!). 
Drożdże suche wymieszać z mąką (ze świeżymi zrobić najpierw rozczyn). 
Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, aż będzie gładkie. Odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Moje rosło około 30 minut.
Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na placek o wymiarach około 30 x 50 cm. Na całej powierzchni rozsmarować dżem, zwinąć w roladę i pokroić na kawałki o grubości 3 - 3,5 cm. Ułożyć je na blaszce w sporych odstępach. Trzonkiem noża nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry. Odstawić do wyrośnięcia na ok 10-15minut. Kiedy lekko podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec przez 10 min w rozgrzanym na 220 stopni piekarniku.

Trzeba uważać przy pieczeniu aby się nie przypaliły. Moja druga blaszka poszła niemal cała z dymem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)