poniedziałek, 19 maja 2014

Krewetki gambasy na maśle i czosnku



Nie wiele znam osób, które nie uwielbiają krewetek. 
Ja sama mogę się nimi zajadać dniami....i jak nikt nie widzi nocami ;)
Szczerze polecam  ! ! !

Na jedną porcję potrzebujemy ok 7 dużych, obranych z pancerza i wyczyszczonych krewetek. 
Odpowiednio wcześnie były one zamarynowane w oliwie z oliwek z kolendrą, skórką limonki, plastrami imbiru i gałązką tymianku.
1 łyżka oliwy z oliwek
2-3 łyżki masła
2-3 ząbki posiekanego czosnku
sól
pieprz
można dodać kilka plasterków świeżej papryczki chilli w wersji hot

Smażenie jest bajecznie proste. 
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju z masłem, dodajemy czosnek i chilli pilnując żeby się nam nie spaliły, 
dorzucamy gambasy, 
czekamy aż nabiorą różowo-złotego koloru z dwóch stron.  
Sól i pieprz do smaku.
Przekładamy na talerz i podajemy same, z sosem słodkim chilli lub guacamole ( przepis wkrótce ).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)