czwartek, 29 maja 2014

Sos beszamelowy


Dawno nie robiłam sosu beszamelowego, jednak sezon szparagowy w pełni więc sos jest jak najbardziej na miejscu.
Doskonały również do lasagne, zapiekanych lub gotowanych warzyw, mięs i ryb.

Składniki:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 szklanki mleka
sól 
biały pieprz ( ja nie dodaję gdyż nie odpowiada mi jego zapach)
gałka muszkatołowa 
opcjonalnie sok z cytryny

Rozpuścić masło, dodać mąkę. Cały czas mieszać trzepaczką. Trzeba uważać aby sos się nie przypalił. 
Dolewać mleko ( i sok z cytryny) cały czas mieszając. Sos zaczyna nam ładnie gęstnieć. Zdjąć z ognia i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)