poniedziałek, 5 maja 2014

Botwinka, moja ulubiona wiosenna zupka





Na dzisiejszy wiosenny dzień zupka piękna, kolorowa i zdrowa. 
Moja ulubiona o tej porze roku.


Do przygotowania  dużego garnka zupy użyłam:
2 podudzia z kurczaka ( lub porcje rosołowe)
2-3 listki laurowe
kilka kulek ziela angielskiego
pęczek włoszczyzny
2 pęczki botwiny z buraczkami
4-5 młodych ziemniaków
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka natki pietruszki
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
sos sojowy ( zamiast magi)
woda oczywiście :)
łyżeczka brązowego cukru, ale może też być biały 
śmietana do zupy jak ktoś lubi ( ja ewentualnie dodaję ją już na talerzu, zwykle zup nie zabielam) lub jogurt grecki

Do wody włożyć umyte podudzia z liściem laurowym i zielem angielskim. Poczekać aż zaczną się gotować.Wszystkie warzywa dokładnie umyć i obrać,te które trzeba. Pokroić w kawałki takie jakie się lubi. Wrzucić do kurczaka. Kiedy warzywa lekko zmiękną dodać posiekaną botwinę, natkę i koperek. Doprawić do smaku. Na sam koniec dodać posiekany czosnek.
 Można dolać sok z cytryny jeśli ktoś lubi lekko kwaśną. Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)