TUŃCZYK TATAKI
Z MANGO I OGÓRKIEM
Przepis na jedną porcję:
350 g filetu tuńczyka
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki sezamu lub czarnuszki
ćwierć mango
1 duży ogórek gruntowy
listki kolendry
SOS (marynata
do tuńczyka)
250 ml wody
150 ml sosu sojowego
150 ml brandy
2 gwiazdki anyżu
25 g imbiru
1 g trawy cytrynowej
1 ząbek czosnku
150 ml soku z pomarańczy
skórka
z ćwiartki pomarańczy
SOS WASABI
1 łyżka majonezu
1 łyżka pasty wasabi
Filet z tuńczyka obsmażyć po kilka sekund
z każdej strony.
Odłożyć na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar
tłuszczu.
Odstawić w chłodne miejsce doostygnięcia, lub na
krótko do naczynia z lodem, następnie na ok 15 min. do marynaty.
Sos ( marynata)
Imbir, trawę cytrynową i czosnek drobno pokroić i
zagotować z pozostałymi składnikami. Przecedzić i schłodzić.
Mango i ogórka pokroić w cienkie wstążki, słupki lub
plastry.
Ułożyć na talerzu. Skropić odroiną marynaty.
Tuńczyka pokroić w równe kawałki i ułożyć na mango i
ogórku.
Sezam uprażyć i posypać nim tuńczyka.
Udekorować
listkami kolendry i sosem wasabi.
Proszę o wybaczenie, za niezbyt równe kawałki tuńczyka :) i brak sezamu ( nigdzie nie mogłam go dostać ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)