piątek, 2 maja 2014

Tuńczyk tataki na ogórku i mango






TUŃCZYK TATAKI
Z MANGO I OGÓRKIEM
Przepis na jedną porcję:

350 g filetu tuńczyka
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki sezamu lub czarnuszki
ćwierć mango
1 duży ogórek gruntowy
listki kolendry

SOS  (marynata do tuńczyka)

250 ml wody
150 ml sosu sojowego
150 ml brandy
2 gwiazdki anyżu
25 g imbiru
1 g trawy cytrynowej
1 ząbek czosnku
150 ml soku z pomarańczy
 skórka z ćwiartki pomarańczy

SOS WASABI
1 łyżka majonezu
1 łyżka pasty wasabi

Filet z tuńczyka obsmażyć po kilka sekund z każdej strony.
Odłożyć na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Odstawić w chłodne miejsce doostygnięcia, lub na krótko do naczynia z lodem, następnie na ok 15 min. do marynaty.
Sos ( marynata)
Imbir, trawę cytrynową i czosnek drobno pokroić i zagotować z pozostałymi składnikami. Przecedzić i schłodzić.

Mango i ogórka pokroić w cienkie wstążki, słupki lub plastry.
Ułożyć na talerzu. Skropić odroiną marynaty.
Tuńczyka pokroić w równe kawałki i ułożyć na mango i ogórku.
Sezam uprażyć i posypać nim tuńczyka.
Udekorować  listkami kolendry i sosem wasabi.
Proszę o wybaczenie, za niezbyt równe kawałki tuńczyka :) i brak sezamu ( nigdzie nie mogłam go dostać ).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)