czwartek, 8 maja 2014

Szparagi w dwóch odsłonach








Sezon szparagowy uważam za otwarty.
Oto moja propozycja na dzisiejszy obiad. 
W szynce trochę przetrzymałam w piekarniku i nie polecam powtarzać tego błędu.

 Obrać białe szparagi, najlepiej obieraczką do warzyw, lub obłamać zielone w miejscu gdzie zaczyna się miękka skórka.
Obgotować w lekko osolonej i osłodzonej wodzie lub ugotować na parze ok 3-5 minut
Wrzucić na roztopione masło i podsmażać ok 5 min. Na wierzchu obsypać parmezanem i ewentualnie podsmażonym boczkiem. 
Zapiekane piec około 10-15 min w nagrzanym na 180*C piekarniku. Można je wcześniej delikatnie blanszować.
Podawać z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem lub z jajkiem w koszulce. ( przepis w poprzednich postach)
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)