piątek, 3 października 2014

Carpaccio z jabłka i cukinii z orzechami



Popołudnie z Felixem

Kilka dni szukałam w głowie pomysłu na szybką i lekką przekąskę.
Dziś mnie natchnęło i w kilka minut skomponowałam carpaccio z jabłka i cukinii z orzechami i bułgarskim owczym serem.
Ależ pyszne ! Sama jestem mile zaskoczona i czuję, że będę je przygotowywała częściej :)

Składniki na jedną porcję:
1/2 średniego twardego jabłka ze skórką
ćwiartka małej cukinii
1/2 opakowania orzechów ( koktajl orzechowy Felix bez tłuszczu i soli )
kilka kostek bułgarskiego owczego sera
3 kwiaty nasturcji
4 listki nasturcji
oliwa z oliwek 
świeżo mielony pieprz
truskawkowy sos balsamiczny ( w niewielkiej ilości )
ćwiartka cytryny

Jabłko oczyścić z nasion i pokroić w cieniutkie plasterki.
Cukinię pokroić pod skosem również w jak najcieńsze plasterki.
Ułożyć naprzemiennie na talerzu.Skropić delikatnie sokiem z cytryny aby jabłko nie ściemniało.
Na wierzchu ułożyć kostki sera i nasturcję.
Orzechy uprażyć na suchej patelni i ułożyć na carpaccio.
Delikatnie polać oliwą z oliwek i sosem balsamicznym.
Oprószyć mielonym pieprzem.
Niebo w gębie ;)


2 komentarze:

  1. łatwa i przyjemna do zrobienia przekąska.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Tak, przekąskę przygotowałam w ciągu przysłowiowych pięciu minut.

      Usuń

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)