czwartek, 26 czerwca 2014

Tarta z botwiną



Bardzo łatwa tarta  ! ! ! 

Ciasto:
2 szklanki mąki
150 g masła
2 żółtka
5 łyżek mleka
pół łyżeczki soli

Masło utrzeć z mąką , dodać żółtka i stopniowo po łyżce mleka. Wyrobić na jednolitą masę. Owinąć folią i włożyć do zamrażarki ( lodówki ) na pół godziny.
Po tym czasie ciasto wyjąć i rozwałkować. Przenieść ( najlepiej na wałku ) do formy na tatrę, moja ma 26 cm średnicy. Spód nakłuć widelcem. Wyłożyć papierem do pieczenia i wsypać na niego np suszoną fasolę, aby ciasto miało obciążenie. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 200*C i piec ok 15 min. Wszystko zależy od naszego piekarnika.

W tym czasie można zająć się farszem:
2 pęczki botwiny
1 młoda cebula ze szczypiorem
3-4 ząbki czosnku
2 łyżki masła
sól
pieprz
sproszkowana ostra papryczka 

Botwinę i szczypior dokładnie umyć i drobno pokroić. Poddusić do miękkości na maśle. Doprawić.

Sos:
1 kostka twarogu półtłustego
1 mała śmietana 18%
1 jajko 
2 białka ( pozostałe po cieście)
1/2 pęczka natki pietruszki
3 łyżki mleka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa do smaku

Wszystkie składniki ( poza natką) dokładnie zblendować. Na sam koniec dodać posiekana natkę pietruszki. Zamieszać łyżka.


Ciasto wyjąć z piekarnika. Wyłożyć botwiną. Zalać sosem. Włożyć do piekarnika na 30-35 min max.
Ja troszkę przedobrzyłam i zbyt mocno przyrumieniłam wierzch.
Gotowe !

PS
Zostało mi trochę ciasta więc przygotowałam z niego dwie malutkie tarty. 
Przepis w kolejnym poście :)






2 komentarze:

  1. Wiele tart robiłam i jadłam, ale takie nadzienie to dla mnie nowość :)

    OdpowiedzUsuń
  2. :) to był impuls i szybki wgląd w lodówkę :)

    OdpowiedzUsuń

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)