piątek, 27 czerwca 2014

Tarta z truskawkami i masą budyniową




To już ostatni moment aby zrobić coś z truskawkami, a skoro ostatnio tarty przypadły mi do gustu, będzie tarta !

Ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki brązowego cukru ( może też być biały-łatwiej się rozpuści )
120 g masła
2 żółtka 
4 łyżki mleka

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć. Owinąć folią i włożyć do zamrażarki na 30 minut.
Po tym czasie rozwałkować ciasto na placek wielkości naszej formy do tart.
Ciasto bardzo łatwo przenosi się za pomocą wałka :)
Dokładnie przykleić do formy. Na spodzie nakłuć widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać na niego np fasolę lub ryż, aby go obciążyć.
Piec w piekarniku nagrzanym na 200*C przez 15 min. Następnie zdjąć fasolę i znów piec przez około 10 min. Można delikatnie odjąć temperaturę.
Ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia.

Masa budyniowa:
1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki brązowego cukru
120 g masła 
2 szklanki mleka
olejek waniliowy do ciast

TRUSKAWKI UMYĆ I POKROIĆ :)

Budyń z mąką rozpuścić w połowie szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. 
Jak zacznie wrzeć dolewać budyń, szybko mieszając. Można minimalnie zmniejszyć gaz lub go wyłączyć.
Taki budyń zostawić do prawie całkowitego ostygnięcia.
Następnie po kawałku dodawać ciepłe masło i kilka kropel olejku waniliowego.
Połączyć w jednolitą masę.

Masę budyniową wylać na upieczone i ostudzone ciasto. 
Udekorować umytymi i pokrojonymi wg upodobań truskawkami.
Można je na wierzchu posmarować ulubioną galaretką żeby nie straciły jędrności. ( fot.2)

Milion kalorii do zjedzenia !
Już się nie mogę doczekać !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)