Ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki brązowego cukru ( może też być biały-łatwiej się rozpuści )
120 g masła
2 żółtka
4 łyżki mleka
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć. Owinąć folią i włożyć do zamrażarki na 30 minut.
Po tym czasie rozwałkować ciasto na placek wielkości naszej formy do tart.
Ciasto bardzo łatwo przenosi się za pomocą wałka :)
Dokładnie przykleić do formy. Na spodzie nakłuć widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać na niego np fasolę lub ryż, aby go obciążyć.
Piec w piekarniku nagrzanym na 200*C przez 15 min. Następnie zdjąć fasolę i znów piec przez około 10 min. Można delikatnie odjąć temperaturę.
Ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia.
Masa budyniowa:
1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki brązowego cukru
120 g masła
2 szklanki mleka
olejek waniliowy do ciast
TRUSKAWKI UMYĆ I POKROIĆ :)
Budyń z mąką rozpuścić w połowie szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem.
Jak zacznie wrzeć dolewać budyń, szybko mieszając. Można minimalnie zmniejszyć gaz lub go wyłączyć.
Taki budyń zostawić do prawie całkowitego ostygnięcia.
Następnie po kawałku dodawać ciepłe masło i kilka kropel olejku waniliowego.
Połączyć w jednolitą masę.
Masę budyniową wylać na upieczone i ostudzone ciasto.
Udekorować umytymi i pokrojonymi wg upodobań truskawkami.
Można je na wierzchu posmarować ulubioną galaretką żeby nie straciły jędrności. ( fot.2)
Milion kalorii do zjedzenia !
Już się nie mogę doczekać !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)