poniedziałek, 23 czerwca 2014

Skórki pomarańczowe w syropie




Pierwszy raz postanowiłam samodzielnie zrobić skórki pomarańczy w syropie.
Na trzy małe słoiczki zużyłam:
skórki z 6 średnich pomarańczy
1 kg cukru 
300ml wody

Skórki sparzyć wrzątkiem i zostawić w wodzie na 12 godzin. Po upływie tego czasu wylać wodę i ponownie zalać wrzątkiem. Znowu odstawić na 12 godzin. Następnie wylać wodę i pokroić na plastry ok 2 cm, odciąć delikatnie białe części. Pociąć w drobne kawałki. Wrzucić do garnka zalać wodą, dodać cukier, zagotować. Przełożyć do słoiczków razem z powstałym syropem. 
Jest z tym trochę zabawy ale warto być cierpliwym. 
Doskonałe do sernika.....
Pozostały syrop przelać do butelki, posłuży jako dodatek do koktajli zamiast syropu cukrowego. Pachnie wspaniale!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)