poniedziałek, 23 czerwca 2014

Zupa pomidorowa po mojemu


To zupa, którą bardzo często „zamawiają” sobie moi mili goście.
Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu.
Na garnek około 6 litrowy:
Jedna duża porcja rosołowa z indyka lub z kurczaka
2 udka z kurczaka
włoszczyzna ( por, cebula, ok 5 marchewek, 3 pietruszki, pół selera)
4-5 puszek pokrojonych pomidorów
1 duży koncentrat pomidorowy
sól 
pieprz
 sos sojowy 
natka pietruszki
bazylia 
prażone ziarna słonecznika ( lub makaron gotowany )
1/2 małej papryczki chilli lub 2 łyżki słodkiego sosu chilli lub  szczypta chilli w proszku

Porcję rosołową umyć i wrzucić do dużego garnka z wodą, niech się zacznie gotować. 
W tym czasie pokroić włoszczyznę w plasterki, jak do normalnej zupy. Podpiec cebulę na ogniu. Zdjąć tzw. szumy z wody. Pokrojone warzywa wrzucić do garnka. Następnie, jak już mięso będzie ugotowane wlać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i drobno posiekaną papryczkę.
Doprawić wg uznania. Można troszeczkę dosłodzić. Wyjąć ugorowane mięso, obrać z kości i wrzucić do zupy.
Ja lubię na sam koniec dodać posiekaną bazylię i pietruszkę. Mojej pomidorowej nie zabielam ani nie dodaję ryżu czy makaronu. Sama w sobie jest już wystarczająco gęsta.  Na stole osobno stawiam jogurt grecki. Jeśli mam ochotę na jakiś dodatek, to wsypuję na koniec garść lub dwie łuskanego i podprażonego słonecznika.
Czasem makaron :)
Ci co jedli wiedzą że jest pysznie ! ! !

Wszelkie komentarze mile widziane :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)