Za chwil kilka ruszy sezon ogórkowy, dlatego już teraz przedstawiam mój domowy sposób na małosolne , a po kilku dniach kiszone ogórki.
Przepis nie zawodzi od wielu lat !
Pyszne , zdrowe, chrupiące....
Ogórki
koper wraz z kwiatami
liście i korzeń chrzanu
czosnek
sól ( na 1l wody łyżka soli przy małosolnych, 2 łyżki do kiszonych )
przegotowana woda ( rok temu robiłam z woda nieprzegotowaną i też wyszły )
Na dno słoików wrzucić kilka ząbków czosnku, koper i chrzan. Ogórki dobrze umyć i powkładać ciasno do słoików. W szczeliny poupychać czosnek, chrzan lub koper.
Sól rozpuścić w wodzie i zalać nią ogórki, tak aby całe były zamoczone.
Po około 2-3 dniach mamy pyszne małosolne ogóreczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)