środa, 4 czerwca 2014

Kiszone ogórki, ogórki małosolne




Za chwil kilka ruszy sezon ogórkowy, dlatego już teraz przedstawiam mój domowy sposób na małosolne , a po kilku dniach kiszone ogórki. 
Przepis nie zawodzi od wielu lat !
Pyszne , zdrowe, chrupiące....

Ogórki
koper wraz z kwiatami
liście i korzeń chrzanu
czosnek
sól ( na 1l wody łyżka soli przy małosolnych, 2 łyżki do kiszonych ) 
przegotowana woda ( rok temu robiłam z woda nieprzegotowaną i też wyszły )

Na dno słoików wrzucić kilka ząbków czosnku, koper i chrzan. Ogórki dobrze umyć i powkładać ciasno do słoików. W szczeliny poupychać czosnek, chrzan lub koper. 
Sól rozpuścić w wodzie i zalać nią ogórki, tak aby całe były zamoczone.
Po około 2-3 dniach mamy pyszne małosolne ogóreczki. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)