czwartek, 26 czerwca 2014

Tarta z grzybami szmaciakami gałęzistymi



Przepis na ciasto i sos podałam w dwóch poprzednich postach.

Farsz:
3 duże suszone grzyby szmaciaki gałęziste 
( te przywiozłam z Chin ale w Warszawie można dostać np. na Marywilskiej u Wietnamczyków), 
w Polsce są one pod ochrona więc nie radzę ich zbierać w lesie.
1 młoda cebula
3 łyżki jasnego sosu sojowego
pół szklanki wody
2 łyżki masła
pieprz

Grzyby połamać, zalać wodą i sosem sojowym. Doprowadzić do wrzenia. 
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle.
Dodać odcedzone szmaciaki. Podlewać wywarem po grzybach jeśli będą zbyt suche. Dusić około 10 min.

Przełożyć do podpieczonego ciasta.
Zalać sosem.
Piec jeszcze 30 min w temp 200*C

Przyznam szczerze, że ta tarta smakowała mi najbardziej :)

Wszelkie komentarze i pytania mile widziane :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)