poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Tiramisu truskawkowe



TAAAK !!!
Sezon truskawkowy tuż za rogiem :) 
Dlatego......
Jeśli chcemy przygotować 6 dużych potrzebne nam będą:

truskawki
kilka łyżeczek cukru
2-3opakowania serka mascarpone
200ml śmietany kremówki dobrze schłodzonej
2-3 łyżki cukru pudru
8cl Amaretto
2 opakowania herbatników języczków, bądź biszkoptów
10cl espresso, lub kawa rozpuszczalna


Truskawki oczywiście należy umyć, i zmiksować z cukrem. Zostawić kilka dla ozdoby.
Kawę ostudzić i wymieszać z Amaretto.
Śmietanę ubić i dodać cukier puder i mascarpone. Delikatnie wymieszać na jednolitą masę.
Herbatniki namaczać kilka sekund w kawie i układać na dnie pucharków. Przykryć warstwą mascarpone, następnie zmiksowanych truskawek. Powtarzać warstwy aż skończą się produkty. Ostatnią warstwą powinno być mascarpone. Można oprószyć cacao. Ozdobić truskawkami.
Mniam !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)