Wspaniałe grzyby (chronione w Polsce) zdobyłam będąc w Chinach.
Nie wiedziałam co kupuję, ale leżały między grzybami i glonami więc skuszona ich ciekawym wyglądem zaryzykowałam.
I nie żałuję !
Do przygotowania potrzebne są:
1 opakowanie grzybów Szmaciaków
2 cebule pokrojone w piórka
3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
5 łyżek masła
sos sojowy
woda
pieprz
Grzyby namoczyć w zagotowanej z sosem sojowym wodzie. Gdy napęcznieją pokroić je w drobniejsze kawałki i odcedzić, nie wylewając wywaru.
Na patelni roztopić masło i zeszklić na nim cebulkę i czosnek. Dodać grzyby i dusić kilka minut, często mieszając i podlewając przygotowanym wcześniej wywarem.
Doprawić sosem sojowym i pieprzem.
Mega szybka i pyszna przystawka.
Ja uwielbiam te grzyby ! ! !
Przepisy na inne grzyby tutaj:
http://myjemypijemy.blogspot.com/2014/08/duszone-lesne-grzybki.html
http://myjemypijemy.blogspot.com/2014/10/rydze-na-masle.html
http://myjemypijemy.blogspot.com/2014/09/grzybki-marynowane-mojej-mamy.html
http://myjemypijemy.blogspot.com/2014/09/zupa-grzybowa-z-wronimi-uszami.html
http://myjemypijemy.blogspot.com/2014/06/tarta-z-grzybami-szmaciakami-gaezistymi.html
Przepisy na inne grzyby tutaj:
http://myjemypijemy.blogspot.com/2014/08/duszone-lesne-grzybki.html
http://myjemypijemy.blogspot.com/2014/10/rydze-na-masle.html
http://myjemypijemy.blogspot.com/2014/09/grzybki-marynowane-mojej-mamy.html
http://myjemypijemy.blogspot.com/2014/09/zupa-grzybowa-z-wronimi-uszami.html
http://myjemypijemy.blogspot.com/2014/06/tarta-z-grzybami-szmaciakami-gaezistymi.html
Nigdy nie jadłam. gdzie kupić skoro chronione?!
OdpowiedzUsuńCiekawam ja!
Ostatnio znalazłam u Wietnamczyków w Warszawie te grzyby :)
UsuńPoszukaj z niecie , może w kuchniach świata będą. Ja mam prosto z Chin :)
OdpowiedzUsuń9.10.2014 został wykreślony z listy grzybów chronionych.
OdpowiedzUsuńŚwierzy szmaciak jest tak pyszny, ze nie radzę psuć go czosnkiem, cebulą czy czymkolwiek innym - masełko, troszkę soli i już
Wspaniała wiadomość :)
Usuńja kupiłam w sklepie internetowym kuchnieorientu.pl.A pierwszy raz posmakowałam go w zupie WONTON,ciekawe połączenie,polecam
OdpowiedzUsuńJa też zrobiłam z nimi pyszną zupę :)
Usuńhttp://myjemypijemy.blogspot.com/2014/03/imbirowo-cytrynowa-zupa-z-grzybami.html
rok w rok chodzę na grzyby i co roku znajduję tego grzyba w moim języku on się nazywa kozia broda
OdpowiedzUsuńnie wiem dlaczego ten grzyb jest pod ochroną jeżeli jest jadalny
czy ktoś wie dlaczego ten grzyb jest pod ochroną
To bardzo rzadko spotykany grzyb, ale dziś to znalazłam w Wikipedii: W Polsce był od 1990 gatunkiem ściśle chronionym[9], od 9 października 2014 r. został wykreślony z listy gatunków grzybów chronionych[10]. :)
UsuńGrzyb ten nie jest rzadki, tam gdzie występuje jest go dużo. Drzewa zarażone tym grzybem mają go do śmierci i dłużej.
UsuńSzmaciak gałęziasty nie jest już grzybem chronionym. Zdaje się, że zapis o ochronie tego gatunku zniesiono w 2014 roku.
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :) Pisałam już o tym w 2015 roku.
Usuń