Serduszka duszone w warzywach na kalafiorowym puree:
PUREE
1 średni kalafior
0,5 l mleka
2-3 łyżki masła
sól
Kalafior podzielić na małe kawałki, wrzucić do garnka i zalać mlekiem. Gotować do póki lekko nie zmięknie ale nie rozgotowywać. Po ugotowaniu odlać sporą część mleka, zostawiając około pół szklanki. Dodać masło, sól i lub utłuc na jednolitą masę.
SERDUSZKA
2-3 łyżki oleju
350 g serduszek drobiowych
1 duża cebula
2 średnie marchewki
1 średnia pietruszka
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
1/2 żółtej papryki
1 duży ząbek czosnku
sól
pieprz
3 łyżeczki
czerwonej słodkiej sproszkowana papryki
szczypta sproszkowane ostrej papryki
0,5 l bulionu
Serduszka umyć i wyciąć tłuste części z żyłami. Osuszyć i wrzucić na rozgrzany olej.Lekko je zarumienić. Dodać marchew i pietruszkę pokrojone w plastry, kolejno paprykę , cebule i czosnek. Podlewać bulionem. Dodać przyprawy i gotowe :)
uwielbiam żołądki i serduszka drobiowe!!!! zresztą jęzory wołowe też.
OdpowiedzUsuńCiekawa prezentacja bejbe!
Oj jęzorki też lubię :) muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuń