środa, 27 sierpnia 2014

Grzyby leśne na maśle uduszone



Duszone leśne grzybki według mojej improwizacji.

2 kg grzybów
4-5 duże cebule
4-5 ząbków czosnku
6 ziaren jałowca ( gdyż nie miałam ziela angielskiego) wszystko co z lasu można ponoć mieszać ze sobą
4 listki laurowe
6 łyżek oleju 
ćwierć kostki masła
ok 1/2 l bulionu  
sól
pieprz 

Grzyby oczyścić, umyć i pokroić w duże kawałki. Nie obgotowywać, dzięki czemu będą lekko chrupiące.
Cebulę pokroić w grube plastry i poddusić na oleju. Dorzucić grzyby, jałowiec i liście laurowe. Często mieszać i podlewać rosołem. Dodać sól i pieprz do smaku. Ok 10 min przed końcem duszenia dodać drobno pokrojony czosnek i ćwiartkę masła. 
Danie powinno być gotowe w przeciągu 45 minut.
Były pyszne.
Śmietany nie dodawałam celowo. Nie chciałam zepsuć prawdziwego smaku lasu :) można ją sobie dodać do dania , już na talerzu.
POLECAM !

6 komentarzy:

  1. Właśnie udusiłam w ten sposób grzybki,są pyszne!Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  2. podgrzybki trzeba lekko obgotować

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja jednak od kilku lat nie obgotowuję, i nie znalazłam nigdzie odpowiedzi dlaczego trzeba to robić. Lubię je w takiej bardziej chrupiącej formie. Miałam okazję przyglądać się kilku szefom kuchni i bardzo często tylko kroili grzyby i od razu wrzucali je na patelnię.
    Widać to kwestia przyzwyczajenia :) Wydaje mi się, że w trakcie tego podlewania bulionem już się lekko obgotowują.
    Niektórzy przygotowują z podgrzybków czy borowików carpaccio i też mi bardzo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeżeli tak to są smażone nie duszone. Polecam robić je w głębszym garnku bez podlewania rosołkiem. Grzyby posiadają dużo wody i i wystarczy masło. Grzyb lubi pieprz mielony i ziele angielskie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Upieram się przy swoim. Ten sposób pozwala przechowywać w słoikach grzyby rok czasu, oczywiście do duszenia dodana jest cebula drobno krojona.

      Usuń
  5. Ja jednak zostaną przy swojej opcji z podlewaniem, wówczas lepiej mi smakują i są duszone ;)
    Przetestowałam różne opcje i ta odpowiada mi najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)