Czasem mamy ochotę na warzywne szaleństwo nie koniecznie przygotowane typowo po polsku.
Szybka wycieczka do sklepu, koszyk zapełniony i do dzieła.
Wyszło na prawdę smacznie :)
Składniki:
2 marchewki
1/2 dużej pietruszki lub jedna mała
1 czerwona papryka
1 cebula
4 pieczarki
3 cm świeżego imbiru
1/2 papryczki chilli
3 łyżki kukurydzy z puszki
ćwierć pora
ćwierć brokuła
1 łyżeczka sezamu
1 szklanka brązowego i czarnego ryżu( zmieszanych )
kiełki soi
3-4 łyżki oleju arachidowego
Ryż przepłukać w zimnej wodzie i wrzucić do osolonego wrzątku.Około 1,5 szklanki wody ).
Gotować 35-40 minut.
Marchewkę, pietruszkę, paprykę, imbir i por pokroić w cieniutkie słupki. Pieczarki w plastry, brokuła podzielić na mniejsze różyczki.
Chilli drobno posiekać a cebulę pokroić w piórka.
Wrzucać na rozgrzany olej od najtwardszych do najmiększych.
Podsmażać 10-15 min max. Doprawić sosem sojowym, rybnym i octem ryżowym.
Dodać kukurydzę.
Posypać sezamem.
Na koniec dodać kiełki.
Podawać z ugotowanym ryżem i surowymi kiełkami soi.
Mniam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)