poniedziałek, 17 listopada 2014

Warzywa po chińsku z czarnym i brązowym ryżem




Czasem mamy ochotę na warzywne szaleństwo nie koniecznie przygotowane typowo po polsku. 
Szybka wycieczka do sklepu, koszyk zapełniony i do dzieła. 
Wyszło na prawdę smacznie :)


Składniki:
2 marchewki
1/2 dużej pietruszki lub jedna mała
1 czerwona papryka
1 cebula
4 pieczarki
3 cm świeżego imbiru
1/2 papryczki chilli
3 łyżki kukurydzy z puszki
ćwierć pora
ćwierć brokuła
1 łyżeczka sezamu
1 szklanka brązowego i czarnego ryżu( zmieszanych )
kiełki soi
3-4 łyżki oleju arachidowego

Ryż przepłukać w zimnej wodzie i wrzucić do osolonego wrzątku.Około 1,5 szklanki wody ).
Gotować 35-40 minut.
Marchewkę, pietruszkę, paprykę, imbir i por pokroić w cieniutkie słupki. Pieczarki w plastry, brokuła podzielić na mniejsze różyczki.
Chilli drobno posiekać a cebulę pokroić w piórka. 
Wrzucać na rozgrzany olej od najtwardszych do najmiększych. 
Podsmażać 10-15 min max. Doprawić sosem sojowym, rybnym i octem ryżowym. 
Dodać kukurydzę.
Posypać sezamem.
Na koniec dodać kiełki.
Podawać z ugotowanym ryżem i surowymi kiełkami soi. 
Mniam :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)