czwartek, 20 listopada 2014

Kotlety schabowe z żurawiną


Tym razem to ja poprosiłam Królewicza ;) o przygotowanie dla mnie obiadu. 
Miał być schabowy ale nie tradycyjny. 
Danie wyszło bardzo smaczne i już ie mogę doczekać się powtórki :)

składniki:
4 kotlety schabowe
2-3 łyżki mąki
2 duże cebule
garść świeżej lub zamrożonej żurawiny
ziele angielskie
liść laurowy
sól
pieprz
sok z połowy cytryny
2 łyżki masła
szklanka bulionu
2-3 łyżki oleju

Kotlety oczyścić z błonek, delikatnie posolić i popieprzyć, obtoczyć w mące i obsmażyć chwilę na oleju.
Dodać pokrojoną w ćwiartki cebulę oraz żurawinę.
Dodać liść laurowy i ziele angielskie.
Dusić pod przykryciem, od czasu do czasu podlewając bulionem.
Jak mięso i cebula zmiękną dodać masło.
Na koniec skropić sokiem z cytryny i jeszcze ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Podawać np. z brązowym ryżem.
Mniam :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)