piątek, 21 listopada 2014

Ciasto z buraczków i marchewki :)






Ostatnio piekłam ciasto marchewkowe. 
Dziś czas na eksperyment z miksem marchewki i buraków :)
Całkiem niezłe to ciasto ! :)

Składniki:
4 jajka
3/4 szklanka cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 op. cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
kilka kropli olejku migdałowego do ciast
1 szklanka oleju słonecznikowego
4 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka suszonego imbiru
1 i 1/2 szklanki wytłoczyn z marchewki i buraków lub startej marchewki i buraków
3 łyżki skórek pomarańczowych w syropie
5 cl soku z marchewki i buraka
6 cl likieru Butterscotch Caramel ( można zastąpić likierem karmelowym, toffi itd.)
1 łyżka masła ( do posmarowania blachy)
1 łyżka bułki tartej do obsypania blachy

Jajka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym na gładką masę. Stopniowo dolewać olej, kolejno mąkę, proszek do pieczenia, sodę , sól, cynamon, suszony imbir, likier, sok z marchewki , skórkę z pomarańczy, marchewkę z buraczkami. 
Formę obsmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
Przelać ciasto do formy.
Piec w nagrzanym 180*C piekarniku przez około 65 min ( góra dół )
Najlepiej sprawdzać drewnianym patyczkiem czy ciasto się nie lepi.
Mam nadzieję, że będzie wam smakować :) 
Eko Ciasta i Eko DeseryWspomagam odporność

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)