środa, 8 stycznia 2014

Pizza na cienkim drożdżowym cieście a'la J

Pizza a'la J 















Przepis na ciasto:

1/2 kg maki
1 szklanka mleka 
25g drożdży
1/2 łyżeczki cukru
szczypta soli 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
1 łyżeczka ziół prowansalskich

Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka i cukrem. Mleko delikatnie podgrzać ( nie może być za gorące bo nie urosną ) i dodać do rozpuszczonych drożdży. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
Do mąki dodać sól oraz zioła prowansalskie. Wymieszać na sucho. Dodać wyrośnięte drożdże i wyrobić na jednolitą , odrywającą się od ręki masę. Trzeba to ciasto dobrze napowietrzyć.  Na koniec dodać oliwę z oliwek. Dokładnie wyrobić ciasto. Zostawić do wyrośnięcia  w ciepłym miejscu przykryte bawełnianą ściereczką.
Gdy ciasto nam wyrośnie rozwałkować je tak aby przyjęło kształt naszej blachy. Powinno wyjść dosyć cienkie. 
Blachę, lub papier do pieczenia posmarować lekko oliwą i ułożyć na nim placek. 
Posmarować sosem pomidorowym i włożyć do pieca rozgrzanego na 250*C na ok 7-10 minut. Termoobieg.
Po tym czasie wyjąć z piekarnika i dodać  ulubione składniki. Następnie włożyć do pieca na kolejne 15-20 min. pilnując żeby się nie spaliła. Góra dół.


Sosy do pizzy:

POMIDOROWY I ( na upieczoną pizzę)

1 puszka całych lub krojonych pomidorów
1/2 drobno posiekanej cebuli
1/2 opakowania ziół prowansalskich
sól 
pieprz
2-3 łyżki stołowe przecieru pomidorowego
Pomidory zblendeorować. Odłożyć kilka łyżek na kolejny sos . 
Dodać cebulę i przyprawy. Wymieszać.

POMIDOROWY II ( na spód ale może być i na gotową pizzę )
odłożone wcześniej z I-go sosu zblenderowane pomidory
2 łyżeczki koncentratu
1/2 ząbka przeciśniętego przez praskę czosnku
sól 
pieprz
1 łyżeczka ziół prowansalskich 
szczypta cukru 

SOS III
1 małe opakowanie jogurtu greckiego
1/2 przeciśniętego ząbka czosnku 
sól
Jak ktoś lubi można dodać łyżkę majonezu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)