poniedziałek, 20 stycznia 2014

Chleb na zakwasie z ziarnami



Bardzo ważnym składnikiem , bez którego chleb raczej nie wyjdzie jest ZAKWAS.
Poza ziarnami można dodać również suszone pomidory, orzechy,  wędzone lub suszone śliwki, żurawinę , rodzynki, cebulę, bazylię itp. itd. Co kto lubi :)
Zamiast wody gazowanej można dodać piwo ale wówczas zamiast cukru miód.
Tak wymieszana masę zostawić do wyrośnięcia na 12 godzin.



Po 12 godzinach pod przykryciem ciasto pięknie sobie wyrasta. Teraz wystarczy tylko nasmarować wierzch oliwą i do pieca. Tutaj w wersji z makiem.


CHLEB NA ZAKWASIE ( z 1kg mąki)

2 szklanki czyli 1/2kg mąki tortowej ( pszennej typ 450)
2 szklanki mąki pełnoziarnistej z otrębami
3/4 szkl. siemienia lnianego
3/4 szkl. otrębów pszennych lub żytnich( albo jeno i drugie)
3/4 szkl. płatków owsianych
3 łyżeczki soli ( ja daję jedną ze względów zdrowotnych )
1/5 łyżeczki cukru ( miodu )
2 szkl. letniej, przegotowanej wody
2 szkl. wody gazowanej
ZAKWAS ! ! !
Powyższe składniki to podstawowa wersja tegoż chleba. Ja w zależności na co mam akurat ochotę dodaję jeszcze:
3/4 szkl. ziaren słonecznika
3/4 szkl. nasion dyni
3/4 szkl. sezamu białego

Mąkę przesiewamy przez sito, pozostałe po mące pełnoziarnistej otręby dorzucamy do reszty. Dodajemy wszystkie suche składniki i dokładnie mieszamy. Dodajemy zakwas. Mieszamy.
Wlewamy jedną szklankę wody przegotowanej i znowu mieszamy. Następnie szklanka wody gazowanej, mieszamy. I znowu przegotowanej i gazowanej.
Z wyrobionej dokładnie i z sercem masy odkładamy 3 duże łyżki na kolejny zakwas,  resztę przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką foremki. Najlepiej kupić dwie małe keksówki lub jedną długą i wysoką.
Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 12 godzin.
Przed pieczeniem wierzch nasmarować delikatnie oliwą.
Do piekarnika włożyć małe naczynie z wodą. Piec w nagrzanym do 220-230 st C przez pierwsze 15 minut na ustawieniu termoobieg. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st C i piec przez kolejną godzinę na ustawieniu góra-dół.
Wszystko zależy od waszego piekarnika. Ja np. w drugiej fazie piekę ten chleb ok 1godz. i 15 min. Prostą metodą aby sprawdzić czy chleb jest gotowy, jest wyjęcie chleba z formy, obrócenie do góry dnem i postukanie w niego. Powinien mieć taki głuchy dźwięk :) Można włożyć też drewniany patyczek i sprawdzić jego lepkość. Jeśli stwierdzisz że nadal jest nie upieczony wsadź go do formy, do góry dnem lub już zupełnie bez formy prosto do piekarnika i piecz przez kolejne 15 min.
Zakwas przechowywać zamknięty w lodówce od 5 do nawet 14 dni. Po 5 jest gotowy do ponownego wypieku. 
Powodzenia ! ! !

1 komentarz:

  1. Kolejny chlebek w trakcie wyrastania :) Tym razem ze słonecznikiem, dynią, siemieniem lnianym, suszonymi śliwkami i żurawiną....Już się nie mogę doczekać ....

    OdpowiedzUsuń

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)