Bardzo ważnym składnikiem , bez którego chleb raczej nie wyjdzie jest ZAKWAS.
Poza ziarnami można dodać również suszone pomidory, orzechy, wędzone lub suszone śliwki, żurawinę , rodzynki, cebulę, bazylię itp. itd. Co kto lubi :)
Po 12 godzinach pod przykryciem ciasto pięknie sobie wyrasta. Teraz wystarczy tylko nasmarować wierzch oliwą i do pieca. Tutaj w wersji z makiem.
CHLEB NA ZAKWASIE ( z 1kg mąki)
2 szklanki czyli 1/2kg mąki tortowej ( pszennej typ 450)
2 szklanki mąki pełnoziarnistej z otrębami
3/4 szkl. siemienia lnianego
3/4 szkl. otrębów pszennych lub żytnich( albo jeno i drugie)
3/4 szkl. płatków owsianych
3 łyżeczki soli ( ja daję jedną ze względów zdrowotnych )
1/5 łyżeczki cukru ( miodu )
2 szkl. letniej, przegotowanej wody
2 szkl. wody gazowanej
ZAKWAS ! ! !
Powyższe składniki to podstawowa wersja tegoż chleba. Ja w zależności na co mam akurat ochotę dodaję jeszcze:
3/4 szkl. ziaren słonecznika
3/4 szkl. nasion dyni
3/4 szkl. sezamu białego
Mąkę przesiewamy przez sito, pozostałe po mące pełnoziarnistej otręby dorzucamy do reszty. Dodajemy wszystkie suche składniki i dokładnie mieszamy. Dodajemy zakwas. Mieszamy.
Wlewamy jedną szklankę wody przegotowanej i znowu mieszamy. Następnie szklanka wody gazowanej, mieszamy. I znowu przegotowanej i gazowanej.
Z wyrobionej dokładnie i z sercem masy odkładamy 3 duże łyżki na kolejny zakwas, resztę przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką foremki. Najlepiej kupić dwie małe keksówki lub jedną długą i wysoką.
Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 12 godzin.
Przed pieczeniem wierzch nasmarować delikatnie oliwą.
Do piekarnika włożyć małe naczynie z wodą. Piec w nagrzanym do 220-230 st C przez pierwsze 15 minut na ustawieniu termoobieg. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st C i piec przez kolejną godzinę na ustawieniu góra-dół.
Wszystko zależy od waszego piekarnika. Ja np. w drugiej fazie piekę ten chleb ok 1godz. i 15 min. Prostą metodą aby sprawdzić czy chleb jest gotowy, jest wyjęcie chleba z formy, obrócenie do góry dnem i postukanie w niego. Powinien mieć taki głuchy dźwięk :) Można włożyć też drewniany patyczek i sprawdzić jego lepkość. Jeśli stwierdzisz że nadal jest nie upieczony wsadź go do formy, do góry dnem lub już zupełnie bez formy prosto do piekarnika i piecz przez kolejne 15 min.
Zakwas przechowywać zamknięty w lodówce od 5 do nawet 14 dni. Po 5 jest gotowy do ponownego wypieku.
Powodzenia ! ! !
Kolejny chlebek w trakcie wyrastania :) Tym razem ze słonecznikiem, dynią, siemieniem lnianym, suszonymi śliwkami i żurawiną....Już się nie mogę doczekać ....
OdpowiedzUsuń