Tatar ze śledzi
Do przygotowania ok 10 porcji potrzebne są:
1 kg matiasów
słoiczek małych kaparów
2 słoiczki suszonych pomidorów w oleju
pieprz
łyżka oleju lub masła
4 czerwone cebule
czerwony ocet winny
łyżka miodu
1-2starte ugotowane buraczki
chleb razowy lub pumpernikiel
Śledzie moczyć przez około 3-4 godziny. W tym czasie pokroić w kostkę cebulę i delikatnie zeszklić ją na tłuszczu. Zalać octem winnym i dodać łyżkę miodu. Doprowadzić do odparowania octu. Podsmażać kilka minut pilnując aby się nie przypaliło.
Kapary i pomidory i śledzie drobno posiekać, doprawić pieprzem i wymieszać ze sobą.
Układać na chlebie. Wierzch udekorować powidłami z cebuli i tartym buraczkiem.
Szczerze polecam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)