niedziela, 26 stycznia 2014

Tatar ze śledzi


Tatar ze śledzi

Do przygotowania ok 10 porcji potrzebne są:
1 kg matiasów 
słoiczek  małych kaparów
2 słoiczki suszonych pomidorów w oleju 
pieprz
łyżka oleju lub masła 
4 czerwone cebule
czerwony ocet winny
łyżka miodu
1-2starte ugotowane buraczki
chleb razowy lub pumpernikiel

Śledzie moczyć przez około 3-4 godziny. W tym czasie pokroić w kostkę cebulę i delikatnie zeszklić ją na tłuszczu. Zalać octem winnym i dodać łyżkę miodu. Doprowadzić do odparowania octu. Podsmażać kilka minut pilnując aby się nie przypaliło.
Kapary i pomidory i śledzie drobno posiekać, doprawić pieprzem i wymieszać ze sobą. 
Układać na chlebie. Wierzch udekorować powidłami z cebuli i tartym buraczkiem. 
Szczerze polecam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)