niedziela, 22 grudnia 2013

Kruche ciasteczka korzenne




Pierwszy raz robiłam ciasteczka , stąd różne ich zabarwienie ( wypieczenie  )


200 g cukru pudru
200 g masła
2 jajka
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczko sody
i op przyprawy do piernika Kamis

Masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Dodać jajka, ucierać aż masa będzie puszysta i jednolita. Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą do piernika, przesiać do masy. Ponownie ucierać do połączenia w jednolitą masę, można też wyrabiać je rękoma, ale będzie się kleić. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce min 1-2 godziny (ciasto znacznie stwardnieje, zrobi się plastyczne i nie będzie się kleić).

P wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm na oprószonej mąką stolnicy, powykrawać foremkami ciasteczka.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do wypieków, w odstępach około 1,5-2 cm. Piec około 8 minut (aż ciasteczka się zarumienią) w temperaturze 180 °C (z termoobiegiem). Gotowe wyjąć z piekarnika, studzić na kratce. Przestudzone oprószyć cukrem pudrem, którego mi niestety zabrakło.
Można też użyć lukru lub polewy czekoladowej.
Do kawki jak znalazł 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)