niedziela, 19 stycznia 2014

Jak oprawić, przygotować kalmary, kałamarnicę, mątwę krok po kroku




 Kalmara złapać mocno poniżej głowy i energicznie pociągnąć...
 Głowa z odnóżami powinna ładnie odejść od reszty...
Ten czarny woreczek wypełniony jest tzw "naturalnym atramentem" , którego można użyć np. do barwienia makaronu.
 Następnie należy wyjąć coś w rodzaju Kręgosłupa, struny grzbietowej. Wygląda jak plastik.
 Złapać mocno palcami, między płetwami a tułowiem. Przebić się, aż powstanie dziura...

 I energicznym ruchem zdjąć skórę.
 Zdejmowania skóry ciąg dalszy...Płetwa zostaje oddzielona od reszty.
 A tak wygląda kalmar po zdjęciu skóry.
 Z płetw ściągnąć skórę ( błonę ) przy pomocy papierowego ręcznika , od wewnątrz do zewnątrz...
 Przeciąć na pół i to samo zrobić z drugiej strony.
 Tułów przeciąć i oczyścić pod wodą.
 Zdjąć błony, palcami i przy pomocy papierowego ręcznika.
 Oczyszczone mięsko delikatnie ponacinać.... tworząc małą kratkę...
 A następnie pokroić w mniejsze kawałki....
 Macki odciąć tuż nad okiem....
 Oddzielone macki kalmara...
 Wywinąć " na lewą stronę " wyciskając twarde "oko"nie wiem jak to coś nazwać....
Gotowe :)


2 komentarze:

  1. o ja cie kręcę. Ja bym sama nie potrafiła

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak pomyślałam, ale wbrew pozorom nie jest to aż takie trudne na jakie wygląda. Zaryzykuj :)

      Usuń

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)