niedziela, 26 stycznia 2014

Wegetariański gulasz z bakłażanów i cukinii


Całkowicie wegetariańska wersja gulaszu

2 bakłażany
1 cukinia
2 duże czerwone cebule
2 czerwone papryki
6 ząbków czosnku
2 puszki pomidorów ( najlepiej w całości )
1 pęczek natki pietruszki
oliwki
oliwa z oliwek do smażenia
kardamon
szczypta cynamonu
garść posiekanej, świeżej szałwii
garść poszatkowanej świeżej bazylii
pieprz
sól
dodałam jeszcze zdobytą w Egipcie mieszankę przypraw ( kminek, suszona kolendra, papryczka chili, gałka muszkatołowa, liść laurowy... nie wiem co tam jeszcze jest ;) )
piwo do podlewania

Bakłażany pokroić w grube plastry, osolić i odłożyć na kilka minut aby puściły soki. Sok zetrzeć papierowym ręcznikiem.
Pozostałe warzywa pokroić w grube kawałki, tak aby się nie rozleciały w trakcie duszenia. 
Wszystko razem dusić na oliwie z oliwek. Na koniec dodać pomidory w puszce i przyprawy. 
Podawać z kuskusem , chlebkami pita lub ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)