Całkowicie wegetariańska wersja gulaszu
2 bakłażany
1 cukinia
2 duże czerwone cebule
2 czerwone papryki
6 ząbków czosnku
2 puszki pomidorów ( najlepiej w całości )
1 pęczek natki pietruszki
oliwki
oliwa z oliwek do smażenia
kardamon
szczypta cynamonu
garść posiekanej, świeżej szałwii
garść poszatkowanej świeżej bazylii
pieprz
sól
dodałam jeszcze zdobytą w Egipcie mieszankę przypraw ( kminek, suszona kolendra, papryczka chili, gałka muszkatołowa, liść laurowy... nie wiem co tam jeszcze jest ;) )
piwo do podlewania
Bakłażany pokroić w grube plastry, osolić i odłożyć na kilka minut aby puściły soki. Sok zetrzeć papierowym ręcznikiem.
Pozostałe warzywa pokroić w grube kawałki, tak aby się nie rozleciały w trakcie duszenia.
Wszystko razem dusić na oliwie z oliwek. Na koniec dodać pomidory w puszce i przyprawy.
Podawać z kuskusem , chlebkami pita lub ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)