piątek, 24 stycznia 2014

Szybki obiad, kotleciki mielone na dwa sposoby






A oto moja propozycja na dzisiejszy obiad 

składniki na kotleciki :
0,5 kg mięso mielone wieprzowo-wołowe
1,5 bułki pszennej namoczonej w mleku ( odciśniętej)
1 jajko
1/2 szklanki bułki tartej
1,5 posiekanej drobno cebuli
1/2 pęczka posiekanej natki piertuszki
1 ząbek czosnku
sól 
pieprz
Dodatkowo do wersji po arabsku :
i łyżeczka ugniecionych w moździerzu ziaren kolendry, 
mała papryczka chilli , kilka ziaren kuminu, szczypta cynamonu.

Wszystkie pierwsze składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Mięso podzielić na pół i do jednej części dodać pozostałe przyprawy. 

uformować kotleciki i obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na średnim ogniu, aby się nie przypaliły. 

Podawać z czym się lubi. Ogórek kiszony również jest doskonałym dodatkiem. Buraczki też :)

Doskonale smakują na zimno :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)